zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

Zöld Tégláról

A Zöld tégláról

A használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések - kályhák, kandallók, kazánok - száma meghaladja a 70 milliót Európában. Ezek legtöbbje környezetvédelmi szempontból elavult, a kibocsátott káros füstgázok mennyiségének 50%-ért felelős ez a szektor. A Zöld tégla egy optimális megoldás erre a környezetvédelmi problémára. 

zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

A használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések a kibocsátott káros füst gázok mennyiségének 50%-ért felelősek. 2022-től csak az ún. öko-tűzterek lesznek szabályosak. A “katalitikus tégla”, magyar, egyetemi fejlesztés, amely képes a szén-monoxid kibocsátást akár a felére csökkenteni, ill. az égetési hatásfokot 5 % megnövelni. Ezek a katalizátorok olcsóak, szakember segítsége nélkül elhelyezhetőek, kompatibilisek a legtöbb berendezéssel.

Ez a tégla egy magyar bányából származó, speciális, de mégis olcsó alapanyagból készül. A felületre vitt aktív fém és a hordozó alapanyag tökéletes szimbiózisa egy hatékony terméket hoz a piacra. Ráadásul  ezerszer olcsóbb, mint a gépjárművek esetében megszokottan használt nemesfémek. A téglák stabilak, szelektívek és időtállóak valamint tetszőlegesen formálhatóak, alakíthatóak, így kompatibilissé tehetők a legtöbb berendezéssel, amelybe szakember segítsége nélkül is beépíthetők.

A téglát szegedi és algyői kooperációban gyártjuk az Algyő Park Kft. Kerámia Üzemével együtt. A termék magyar találmány és magyar gyártmány. Számos érdeklődés mellett, pl. a Wamsler Kft. potenciális vevőnk és már 70.000 db kandallóba való beépítését tervezi és erről folynak tárgyalások is.

zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

A háttér

A használatban lévő ipari és lakossági fa- és vegyestüzelésű berendezések (pl. kályhák, kandallók, kazánok stb.) közelítőleges száma 70 millió Európában. A Progresszívan növekvő számú berendezések legtöbbje környezetvédelmi szempontból elavult, a kibocsátott káros füst gázok mennyiségének 50%-ért felelős ez a szektor. Évente 400.000 ember haláláért felelős a levegő égetésből származó porterhelése (Deutsche Umwelthilfe eV). 14.000 ember hal meg a házi kályhákból, kandallókból származó szén-monoxid mérgezésében (http://www.cdc.gov/nchs/data_access/vitalstatsonline.htm).

2020-tól szigorodnak az 500 kW hőteljesítményű központi fűtést kiszolgáló szilárd tüzelésű kazánok, 2022-től az 50 kW kazánok forgalomba hozatali követelményei is. Az EU-s szabályozás szerint (EU 2015/1182) az elvárt értékek: Hatásfok 75%, CO: 1500 mg/Nm3 és NO 120 mg/Nm3, Por (PM): 40 mg/Nm3. Hamarosan csak az ún. öko-tűzterek lesznek forgalmazhatók, és az általunk készített termék gyors és egyszerű megoldást nyújt ezekre a problémákra.

A termék bemutatása

Ez egy olyan egyetemi fejlesztés, ami elnyerte az SZTE Innovációs díját, ill. a Dél-Alföldi Innovációs Díjat is. Egy olyan katalitikus téglát készítettünk, amit könnyen, szakember segítsége nélkül elhelyezhetünk a kazánokban, kandallókban, és más fa- és vegyestüzelésű ipari és házi berendezésekben. Ez egy olyan tégla, amely a megfelelő helyre elhelyezve képes a tüzelőanyagok égetéséből származó szennyező anyagokat (pl. szén-monoxid, nitrogén-oxidok, korom, por) ártalmatlanítani, azok mennyiségét csökkenteni, és ezzel a folyamattal a berendezés hatásfokát is megnövelni.

Egy házi, fa tüzelésű kandallón történő méréseink során sikerült a kandallót az EUs, Osztrák és Német piaci elvárásoknak megfelelő állapotba hozni mind a kibocsátási, mind pedig a hatásfok elvárások tekintetében. Sikerült a szén-monoxid kibocsátást a felére csökkenteni és a hatásfokot 5 %-al megemelni. Az 5 %-os hatásfok növekedéssel az is jár, hogy egy fűtési szezonban akár 100 kg, egyre drágább tüzifát is meg tud spórolni egy család.

Ez a tégla nem tartalmaz drága nemesfémet, ill. egy magyar bányából származó, speciális, de mégis olcsó alapanyagból készül. Az aktív fém és a hordozó alapanyag tökéletes szimbiózisa egy olcsó, de hatékony terméket hoz a piacra. Ezek a téglák stabilak, szelektívek és időtállóak (mérgeződés- zsugorodásmentesek) és tetszőlegesen formálhatóak, alakíthatóak, így kompatibilissé téve őket a legtöbb berendezéssel. A termék jelenleg használati mintaoltalom benyújtása alatt áll.

zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

A technológia bemutatása

A technológia egyetemi kutatásokból formálódott, olcsó, katalitikus téglán alapul, ami a gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működnek, azaz az égésből érkező kedvezőtlen füstgáz összetevőket megkötik a felületükön és ott tovább alakítják azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez az átalakítás további hőfelszabadulással is járhat ami a berendezés hatásfokának növekedését eredményezi.

A magyar bányákból beszerzett kedvező tulajdonságokkal rendelkező alapanyagokból készült massza adja a tégla alapját, amire felvisszük egy speciális technikával a megfelelő nemesfém-mentes, olcsó anyagot. A magyar bányából származó alapanyag speciális összetételének köszönhetően nagyban hozzájárul a tégla működéséhez. A felvitt speciális anyag akár 1000-szer olcsóbb, mint pl. a gépjárművek esetében megszokottan használt nemesfémek.

A téglák tetszőleges formába hozhatóak, így a legtöbb berendezésbe integrálható. A speciális anyagösszetétel mellett, az általunk fejlesztett alapforma, ami használati mintaoltalom benyújtása alatt áll, segíti a füstgáz összetevők ártalmatlanítását.

Zöld téglával elnyert díjaink

A Zöld tégla sikerét az elnyert díjak is alátámasztják:

 • zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet
  Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díj 2020 (ide kep rola)
 • zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet
  Dél-Alföldi Innovációs Díj 2020 (ide kép rola)
 • zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet
  SZTE Proof of Concept Díj 2020

zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

Zöldebb jövő

 • Képes a szén-monoxid kibocsátást közel a felére csökkenteni.
 • Az égésből keletkező kedvezőtlen füstgáz összetevőket megköti és ott azt tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké.

zöld tégla, katalitikus tégla, zöld környezet

Költségmegtakarítás

 • Az égetési hatásfokot képes 5%-al megnövelni, ezzel 100 kg fát megspórolva.
 • Ez a tégla egy magyar bányából származó, speciális, de mégis olcsó alapanyagból készül.